• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

Spor! Herkesin bir ucundan yapması gerektiğini bildiği fakat yapamadığı aynı zamandabazılarının iş olarak, bazılarının sağlık için bazılarının da sosyal medyada paylaşım yapabilmek için uğraştığı bir alandır. Günlük hayatta spor kelimesine insanlar arasında farklı anlamlar yüklenmekte. Peki spor gerçekte nedir?

 

Spor kişiyi zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal olarak geliştiren; rekabete, evrensel etik ve oyun kurallarına dayalı beden hareketlerinin ortak adıdır.

 

Peki spor sadece bu tanımdan ibaret midir? Hayır! Yaşarken kullandığımız (koşmak, atlamak, zıplamak, yüzmek vb.) birçok hareketi spor yaparken de kullanıyoruz. Fakat bunları sınırlandırmış bir biçimde. Örneğin birinden kaçarken 100m ya da 42km koşmuyoruz. Bir şeylerin üzerinden geçmek için uzunca koşup kuma atlamıyoruz. Bu ve bu gibi hareketlere getirdiğimiz sınır bize sporu oluşturuyor. Bu yüzden spor bir insan olayıdır.

 

Spor, mücadele ettiğimiz bir alandır. Bu bazen rekabet içerisinde bir karşı olabilir ya da doğa sporlarında olduğu gibi zirveye tırmanırken bir dağa ya da diplere dalarken bir denize karşı da olabilir. Kısacası mücadele etmediğimiz bir yerde pek spor yapıyoruz sayılmayız.

 

Spor bir oyundur da aslında. İnsan oyun oynayan bir varlıktır ve bu varlık günlük yaşamda kullandığı hareketleri belli kurallarla rekabet ortamında yapmaya başladığı andan itibaren oyun oynamaya başlıyor.

 

Sporu spor için yaptığımız amatör dönemlerden de anlaşılacağı gibi spor, amacı kendisi olan eylemdir. Şu anki spor dünyasına baktığımızda elit sporcuların bunu meslek için, para, şöhret veya madalya için yaptığını görmekteyiz. Spor; insanın haz duyması ve kendi ile bütünleşmesi için yapılır.

 

Hiç kimse anadan doğma bir biçimde sporcu olarak doğmaz. İnsan bilgisiz doğar ve öğrenmek üzere dünyaya gelir. Kişide sportif yanını tanımasını öğrenmelidir ve bu yüzden spor öğrenilen bir alandır.

 

İnsan sadece bedenini geliştirir diğer yetilerden geri kalırsa spor yapmış sayılmaz. Evet! Spor büyük ölçüde bedenen yapılır fakat “spor sadece bir beden olayıdır.” Fikri yanlıştır.  Spor tüm benliğimizle uğraştığımız bir alandır.

 

Bireysel sporlar dahil hiçbir spor tek kişilik değildir. Spor çok insanlı bir olgudur. En basitinden spor yapabilmeniz için bir rakibe ihtiyacınız var. Diyelim ki doğa sporcusuyum. Rakibim doğa, insan değil. Ama çalışmanız için bir antrenöre, yarışmaya katılmanız için bir komiteye hatta ve hatta sizi destekleyen birilerine ihtiyacınız var. Bu da demek oluyor ki, sporcudan seyirciye kadar spor birçok insanı bir araya getiren sosyal bir aktivitedir.

 

Yukarıda sıraladığım başlıklar “spor nedir?” sorusuna yüzde yüz cevap vermese de konu hakkında sizlere birkaç fikir vermiştir. Peki yukarıdaki yazıya göre kaydolduğumuz spor salonlarında bizlerin yapığı asıl şey ne? Yorumlarınızı bekliyoruz!

 

Editör: Emir Duman

Instagram: eemirduman