• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

Üniversitelerin Besyo ve Sbf Bölümlerinin sınavları genellikle 3 aşamada hesaplanmaktadır. Bunlar; TYT puanı OBP puanı ve ÖYS Puanlarıdır. Bunlar YÖK ve Üniversiyelerin belilediği kıstaslar ile hesaplanmaktadır. Genel olarak hesaplama biçimi şu  TYT Puanını 0,22 ile çarpılır OBP Puanı işe 0,11 ile çarpılır ve bunların ikisi toplanır. Buna ise başlangıç puanı denmektedir.

Örnek : TYT puanı 250 olan bir adayın OBP’si ise 300 olsun bu hesaplama

1-      (250*0,22) + (300*0,11)=88’dir. Yani Bu adayın başlangıç puanı 88 Puandır.

Özel Yetenek Sınavı Puanı hesaplama

Özel yetenek puanı ise çok daha farklı hesaplanmaktadır. Bunun nedeni ise her üniversitenin farklı bir sınav sistemi uygulamasıdır. Örnek verecek olursak bir üniversite koşu sınavı yapmakta iken başka bir üniversite hem koordinasyon hem de branş sınavı uygulamaktadır.

Üniversitelerin kendi Özel yetenek sınavlarının  puanlarını görmek için her sene açıklanan Kılavuzları inceleyerek kendi hesaplama sistemlerini görebilirsiniz.

Başlangıç Puanının Besyo’da Etkisi

Başlangıç puanı başvurduğunuz okul farketmeksizin her okulda hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaların sonucunda adan henüz sınava girmemişken bile belirli bir sıralaması olur. Bu sıralama ile bütün adaylar belli sıradadır. Daha sonrasında ise özel yetenek sınavı veya sınavlarından elde ettiğiniz puanlar hesaplanarak başlangıç puanına eklenir.  Burda önemli olan şu başlangıç puanınız iyi veya kötü olsa bile  özel yetenek sınavlarından alacağınız puanlarla  bu durumu pozitif veya negatif olarak değerlendirmek elbetti ki sizin elinizde.

Buna en güzel örneği başlangıç genel ortalamanın altında olan bir öğrencinin özel yetenek sınavlarında (ÖYS) başarılı bir grafik çizmesi ile bu durum  tam tersine dönüp üniversiteyi kazandığı gözlenmektedir.

Bir başka örnekte ise başlangıç puanı çok iyi olan bir öğrencinin özel yetenek sınavlarında (ÖYS) başarısız bir grafik sergileyerek sınavdan ya elendiği yada elenmese bile üniversiteyi kazanamadığı gözlemlenmektedir.

Burda anlatmak istediğimiz başlangıç puanı elbetteki önemli fakat bunu kullanmak adayların elinde başlangıç puanı  size yalnızca avantaj sağlar. Size direk üniversiteyi kazandırmaz.

NOT: Arkadaşlar TYT sınavı  haziran ayında olacağı için sınav için oldukça  çok zamanınız vardır. Onun için besyo hazırlık sürecinizi ve TYT hazırlık sürecinizi geç olmadan ikisini bir arada  yürütmeniz gerekmektedir. Bu sene çok farklı bir süreç tüm adaylarımızı bekliyor.