• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

Temel Yeterlilik Testi (TYT) yeni sınav sistemi ile birlikte liseden mezun olacak öğrencilerimizin gireceği sınav sistemi değiştirildi. Eski adı YGS olan sınav sistemi yerini  Temel Yeterlilik Testine (TYT) bıraktı. Peki TYT ne kadar etkili olacaktır. TYT’nin etkisi %40 olarak belirlenmiştir.Tabiki biz bunu iki aşamalı sınava girecek olan arkadaşlarımız için söylüyoruz.

Bu durum Besyo’ya hazırlanacak öğrenciler için elbetteki öyle değil. Besyo'ya hazırlanacak öğrenciler yalnızca Temel Yeterlilik Testinden sorumlu olacaklardır. Besyo’lar Üniversitelerin belirlediği baraj puanlarına göre ve özel yetenek sınavları ile öğrenci aldıkları için yalnızca TYT sınavlarına hazırlanmaları yeterli olacaktır.

TYT sınavı ile YGS sınavı arasındaki  fark

Eski sistemde yani YGS sisteminde  160 puan varken yeni sistemde TYT sisteminde 120 soru olacaktır.

YGS mart ayında yapılıyorken TYT haziran ayında yapılacaktır.

YGS de baraj puanı 180 puan iken 2. oturuma katılabiliniyordu. TYT ‘de ise her iki oturumada katılabilir.İki sınavada katılmak isteyen öğrenci;120 tl para ödeyecek

TYT puanınız 200 puanın üzerindeyse puanınızı 2 sene boyunca kullanılabilecek

TYT  baraj puanı 150 puan olarak belirlenmiştir.

TYT’de çıkacak sorular;

40 Matematik

40 Türkçe

7 Kimya

7 Fizik

6 Biyoloji

5 Din Kültürü

5 Felsefe

5 Tarih

5 Coğrafya

olmak üzere  toplam 120 soru  olacaktır.

TYT’de Kaç Net Kaç Puan Eder?

Ortalama 16 Net 150 Puana

Ortalama 25 Net 180 Puana

Ortalama 30 Net 200 Puana

Ortalama 40 Net 230 Puana

Ortalama 45 Net 250 Puana

Ortalama 60 Net 300 Puana  denk gelmektedir.Hesaplamalar ortalama olarak yapılmıştır.

Besyo İçin TYT’nin Önemi

Besyo ve SBF’ler için TYT’nin önemi özel yetenek sınavlarından farksızdır. Arkadaşlar TYT sınavı haziran  ayında yapılacağı için eskisi gibi mart ayına kadar YGS’ye hazırlanıp daha sonrasında hazırlanma şansları oluyordu.Öğrencilerin şimdiki sistemde ise bu şansları ortadan kalktı.Bunun nedeni sınavın haziran ayına alınması oldu. Besyo’ya hazırlanan öğrenciler artık hem TYT’ye hazırlanmak zorunda hem de özel yetenek sınavlarına  bunun için öğrencilerimizi daha zor bir sene bekliyor. Arkadaşlar Besyo’da TYT’nin önemine gelecek olursak üniversiteden üniversiteye değişse bile bu durum genel ortalamasını aldığımızda TYT %50 etkilidir. Hal böyle olunca da  üniversitelerin baraj puanı 150 puan olsa bile bu puanlarla kazanabilmeniz çok nadirdir. Bu puanlarla kazanabilmeniz için özel yetenek sınavlarında üstün bir başarı göstermeniz gerekir. Arkadaşlar sizlere tavsiyemiz eğer gerçekten Besyo düşünüyorsanız hem TYT’nize hemde bir an önce özel yetenek sınavlarına hazırlanmanızdır.